Interface

Geschiedenis

De interface van CADchUP kent een interessante geschiedenis die start ergens in 1987. In den beginne ondersteunde AutoCAD tabletten. Je maakte een vel papier met een menu en vervolgens kon je met je "puck" commando's activeren. Hieronder staat een dump van een dxf uit 1994.

1994.svg

In eerste instantie werd zo'n vel geplot met zwarte inkt - kleur was er nog niet. Snap je het probleem? Als je alleen de ingevulde vakjes telt dan kom je al om honderden commando's. Het nam veel tijd in beslag om te wennen aan de locatie van ieder commando. Hoewel het tablet een enorm handig middel was bleek de leercurve een serieuze uitdaging voor veel mensen.

Om daar verandering in aan te brengen werd het vel geplot op een stuk polyester calque waarna de achterkant met verf geschilderd werd. Het resultaat:

interface_tablet_2.png

Kun je je voorstellen wat dat voor impact had? In één keer was de structuur duidelijk omdat alle commandosoorten duidelijk gegroepeerd waren.

Het is een simpel principe, de interface moet optimaal en uiterst functioneel zijn. Een goede interface maken is vandaag de dag een uitdaging.

Arm of rijk?

Er zijn twee termen die vaak gebruikt worden: "Rich design" versus "Minimal Design". Minimal-design is terug te vinden op telefoons, een menuutje met vier knopjes in grijstinten met basale vormen. Voor dat doel is het prima. Echter veel applicaties hebben dat overgenomen in hun knoppenbalken en daarmee wordt "Minimal Design" uiteindelijk "Poor Design".

Het onderstaande is een stukje taakbalk in Xubuntu. De drie rechter knoppen zijn minimal-design. Om de impact van vergrijzing te illustreren is een tweede rij eronder geplakt waarbij de kleurverzadiging teruggebracht is tot 0. Oordeel zelf...

rich-poor.png

Kleur is een uitstekend middel om knoppen beter te herkennen - minder zoekwerk. Daarnaast is kleur een middel om groepen commando's beter herkenbaar te maken zoals de gekleurde vlakken van het tablet.

High definition devices

De huidige versie van CADchUP kent een knoppenstructuur, Autodesk bracht een Windows-versie uit en knoppen waren "hot". Wat we even vergeten was dat in die tijd de schermen klein waren met een lage resolutie. Daarom bleven tabletten interessant totdat de schermen groot genoeg waren. De propagandamachine van Autodesk riep te pas en te onpas: "Head Up Design" om iedereen enthousiast te maken over knoppen, die in eerste instantie een ramp waren. Het duurde jaren, maar er kwam een omslagpunt waar de voordelen van muis met knoppen groter waren dan die van de puck met tablet.

De hoeveelheid commando's van het tablet paste echter nooit in een knoppenstructuur. Bovendien is een knoppenstructuur lastiger te verdelen in blokken. Echter, door de hoge resoluties van tegenwoordig is er een behoorlijk werkbare situatie ontstaan.

4k monitoren

FullHD is 1920*1080 pixels. 4k is een wat misleidende term, het is 2*FullHD in hoogte en in breedte: 3840*2160 pixels.

Deze monitoren hebben hun eigen uitdagingen,

Met de komst van 4k-monitoren is een standaard knoppenlay-out niet haalbaar. Dit komt omdat er rijen met knoppen gebruikt worden, waarbij op zo'n monitor naast zo'n rij een enorme onbenutte ruimte ontstaat. Vanaf CADchUP 2014 is het mogelijk de knoppenstructuur vast te pinnen in de configuratiebestanden. Daarmee is het mogelijk om dat probleem te elimineren. Uit de administration-guide:

Toolbars... This section defines standard toolbars. They should be defined in a loaded menu. Syntax of a line is: description of toolbar;position;coordinate;s(how) or h(ide); Position can be t(op), l(eft), r(ight) and b(ottom).

Als we de bovenste knoppenrij nemen dan is het standaard:

up_standard;t;0,0;s;
up_dwg_base;t;1,0;s;
up_view;t;2,0;s;
up_keys;t;3,0;s;
up_paper;t;4,0;s;
up_properties;t;5,0;s;
up_base_edit;t;0,1;s;
up_construct;t;1,1;s;
up_layer;t;2,1;s;

En als we dat op één regel willen hebben dan wordt het:

up_standard;t;0,0;s;
up_dwg_base;t;1,0;s;
up_view;t;2,0;s;
up_keys;t;3,0;s;
up_paper;t;4,0;s;
up_properties;t;5,0;s;
up_base_edit;t;6,0;s;
up_construct;t;7,0;s;
up_layer;t;8,0;s;

Het is handig om dergelijke knipsels op de wiki te zetten zodat met wat kopiëren en plakken de interface optimaal gemaakt kan worden.

Lint-menu

Eerst maar een diepe zucht... Toen Microsoft MS-Office voorzag van een lintmenu werden veel gebruikers niet blij. Heel kort door de bocht: een lintmenu is gebruiksvriendelijk voor mensen die een programma moeten leren maar onvriendelijk voor power-users. Waarom? Omdat je veel vaker moet klikken - en dus ook vaker moet zoeken - om tot een resultaat te komen. In de LibreOffice-gemeenschap zijn discussies geweest om het lint ook als interface te gebruiken. De voorstanders hebben het niet gewonnen van de tegenstanders. Een ander belangrijk aspect is dat een lint-interface veel meer kostbare beeldschermruimte in beslag neemt.

Tot zover heeft CADchUP dus geen lint-interface. Echter... Autodesk zou Autodesk niet zijn als ze niet voorzichtig een bommetje zouden laten vallen: "We gaan de ondersteuning van knoppen afbouwen". Dus lijkt het verstandig om een aanvullende interface te gaan bouwen die naar wens geactiveerd kan worden. Aan de ene kant de knoppen en aan de andere kant een beperkte lint-interface, aangevuld met tool-palettes en mogelijk DCL.

Spatscherm

Bijna vergeten: AutoCAD kent een "splash-screen" vanaf versie 2015. Je kunt het bestempelen als een trend maar het is mogelijk ook makkelijk. Je krijgt na het starten van het programma immers direct een overzicht van recente tekeningen en dat kan tijd schelen. Meningen over het nut zijn verdeeld. CADchUP 2014 werkt ook onder AutoCAD 2015 en CADchUP onderdrukt dit scherm. Hamvraag: wat wil men gemiddeld?

Uitdagingen

Je zou kunnen zeggen dat het een uitdaging is om CADchUP toekonstbestendig te maken maar dat is de omgedraaide wereld.

De werkelijk uitdaging bestaat uit goed inventariseren wat gebruikers willen en goede beslissingen nemen hoe gebruikersgemak en productiviteit zo goed mogelijk te vertalen zijn naar de interface.

This site is hosted by StringIT.

Information and software on this site is offered -as is- without any warranty and licensed in different ways. You should read the page about licensing before use.